ေမေက်ာ္
စားေသာက္ကုန္ အရည္အေသြးထိန္း ဓာတ္ခဲြခန္းတခုကို ျမန္မာႏိုင္ငံ စားေသာက္ကုန္ထုတ္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္းက ဂ်ပန္ အကူအညီျဖင့္ တည္ေဆာက္ႏိုင္္ရန္ ညိႇႏႈိင္းေနသည္။
ျမန္မာစစ္အစိုးရ၏ တခုတည္းေသာ FDA ဓာတ္ခဲြခန္းကုိသာ အားကိုးေနရာမွ အရပ္ဘက္ စားေကာက္ကုန္ အရည္အေသြး ထိန္းသိမ္းမည့္ အစီအစဥ္ကို အစပ်ဳိးလိုက္ျခင္း ျဖစ္သည္။
“ဂ်ပန္က အကူအညီနဲ႔ ေဆာက္ရမွာပါ။ အခု ညိႇႏႈိင္းေနတုန္းပါ။ ဘာမွေတာ့ အေကာင္အထည္ မေပၚေသးဘူး။ ” ဟု စားေသာက္ကုန္ထုတ္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားအသင္း တာဝန္ရွိသူတဦးက ေျပာသည္။
FDA သည္ တရက္လွ်င္ စမ္းသပ္မႈ အၾကိမ္ေပါင္း ၃၀ သာ ျပဳလုပ္ႏိုင္သျဖင့္ စားေသာက္ကုန္မ်ား အရည္အေသြး ထိန္းသိမ္းရန္ အခက္အခဲရွိခဲ့သည္။
ယခုႏွစ္အတြင္း FDA က ျပည္တြင္း စားကုန္မ်ားျဖစ္သည့္ လက္ဖက္ႏွင့္ ငပိ တို႔ကို အဝါေရာင္ဆုိးေဆး ပါရွိသည္ဟုဆိုကာ ေရာင္းခ်ခြင့္ ပိတ္ပင္ၿပီးေနာက္ စားေသာက္ကုန္ ထုတ္လုပ္သူမ်ားသည္ ပစၥည္းအရည္အေသြး ထိန္းခ်ဳပ္ရန္ ပိုမို စိတ္ဝင္စားလာခဲ့ေၾကာင္းႏွင့္ ထုတ္ကုန္ လုပ္ငန္းရွင္မ်ားတြင္လည္း အရည္အေသြးထိန္း ဓာတ္ခဲြခန္းမ်ား မျပည့္စံုခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
ျဖစ္ေပၚလာမည့္ အရပ္ဘက္ ဓာတ္ခြဲခန္းသည္ စားေသာက္ကုန္ အရည္အေသြး ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း (Quality Control) အတြက္သာျဖစ္ၿပီး၊ အရည္အေသြး စစ္ေဆးျခင္း (Quality Check) ကိုမူ အစိုးရ FDA ကသာ ဆက္လက္ေဆာင္ရြက္မည္။
“က်ေနာ္တို႔ဆီမွာက စစ္လိုက္လို႔ မေကာင္းဘူးဆိုရင္ အေရးယူခံရမယ္ေလ။ ျပင္ခ်ိန္မရဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဒီလို အျပင္ဓာတ္ခြဲခန္းေတြ ရွိလာမယ္ဆိုရင္ေတာ့ သူတို႔ထုတ္ကုန္ မေကာင္းဘူးဆိုရင္ ျပင္ခ်ိန္ရတယ္။ ထုတ္ကုန္ကို ျပင္ဖို႔ အခ်ိန္ရတာေပါ့။ ဒါမ်ဳိး အက်ိဳးအျမတ္ေတာ့ ျဖစ္တာေပါ့” ဟု က်န္းမာေရးဝန္ၾကီးဌာန လက္ေအာက္ရွိ FDA မွ ညႊန္ၾကားေရးမႉး ေဒါက္တာေက်ာ္လင္းက မဇၥ်ိမကို ေျပာသည္။
“အခုထုတ္ေနတဲ့ စက္႐ံုေတြမွာက ဓာတ္ခြဲခန္း အျပည့္အစံု မရွိဘူး” ဟု သူက ဆက္ေျပာသည္။
စားေသာက္ကုန္မ်ားကို အရည္အေသြး အာမခံခ်က္ မေပးႏိုင္သျဖင့္ ျပည္ပေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ျခင္း မရွိဘဲ ျပည္ပေရာက္ ျမန္မာမ်ားအတြက္သာ အနည္းငယ္ တင္ပို႔ေရာင္းခ်ႏိုင္ေၾကာင္း စားေသာက္ကုန္ထုတ္ လုပ္ငန္းရွင္ တဦးက ဆိုသည္။
ဓာတ္ခဲြခန္း ကုန္က်စရိတ္ႏွင့္ နည္းပညာ အခက္အခဲေၾကာင့္ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံမွ အကူအညီ ေတာင္းရျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရေသာ္လည္း ကုန္က်စရိတ္ အေသးစိတ္ကိုမူ မသိရေသးပါ။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment